Zanimljivosti

Zanima vas jeste li pametni: Naučnici tvrde da ovih pet stvari to pokazuju

IQ (koeficijent inteligencije) formira se u najranijim danima života i on naravno nije presudan za uspjeh u životu (dokaz tome je pola naše estrade, blogerke, influenseri, kao i učesnici u rijaliti programima).

Međutim, inteligencija je u konačnici zaista bitan faktor i često (u normalnim uslovima) one najinteligentnije osobe imaju mnogo veće šanse da uspiju u životu.

Ali, ono što je veoma teško jeste mjerenje IQ-a sa tačnom preciznošću, zbog čega se samo otprilike može znati pozicija na ovoj ljetstvici. Razlog tome su različite vrste inteligencija i razni načini za mjerenje istih, pa će stoga i ti rezultati biti na kraju različiti.

Ali, premda nisu perfektni, testovi inteligencije najbolji su odgovor za mjerenje nečije inteligencije i generalne sposobnosti racionalnog razmišljanja te zapažanja događaja i informacija u okolini, za pamćenje te razlučivanje i logičko razmišljanje. Zbog toga su svjetski naučnici uporedili koeficijente inteligencije nekih ispitanika i veličinu njihovog mozga, pri čemu su koristili metodu skeniranja mozga.

Veličina mozga nije, kako su dokazali, presudna kod nivoa inteligencije. Sama struktura zato jeste. To je se zaključilo u studiji u kojoj je učestvovalo tačno 8.000 ispitanika u oktobru prošle godine. Pored toga, genetika, škola, edukacija, roditelji, prehrana – sve to itekako može da utiče na razvoj inteligencije kod čovjeka.

Ali, posljednje istraživanje koje je bilo provedeno vezano za ovu temu je pokazalo da postoji 5 ključnih faktora koji određuju da li osoba ima veći koeficijent inteligencije i pomoću njih se mogu definisati neke važne stavke kada je u pitanju mjerenje nečijeg IQ-a.

5 stavki možete pogledati OVDJE.