Novo

Žalosna vest za celu regiju, UMRO JE OJDANIĆ! Njegovo srce NIJE izdržalo(FOTO)

I danas nas neće zaobići crna hronika. Ne prođe dan, a da neko od slavnih nije otišao s ovog svijeta. Je li neko ubijen, je li to bilo samoubistvo ili možda koronavirus, ali prosto je tako. I vikend koji je prošao, opet nas je pripremio za odlazak jednog vrlo velikog imena.

Dragoljub Ojdanić, general srpske vojske, preminuo je danas na VMA u Beogradu nakon vrlo duge i jako teške bolesti. Dragoljub Ojdanić bio je general Vojske Srbije u periodu 1998-2000. Odmah poslije toga bio je i ministar odbrane Savezne Republike Jugoslavije. Rođen je inače 1941. godine u selu Ravni kod Užica. Zemaljski smjer vojnog pješaštva završio je 1964. godine, ali i Zapovjedno-stožernu akademiju 1975. godine.

Poslijediplomski studij završio je kao vojni časnik 1995. Službovao je u Sarajevu, Prištini, Đakovici, Beogradu i Prizrenu. 1992. imenovan je zapovjednikom Užičkog korpusa. On je bio načelnik prvog stožera vojske u razdoblju 1993. – 1995.

Također je bio zamjenik načelnika Generalštaba Jugoslavenske vojske 1996. godine, a u periodu od 1998. do 2000. zamjenik načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije i ministar odbrane Savezne Republike Jugoslavije. Za ratne zasluge Dragoljub Ojdanić odlikovan je bio u činu generala vojske, a odlikovan je i Ordenom slobode. Aktivno služenje vojnog roka prestalo je 2000. godine.

Da li ste vi znali za Dragoljuba Ojdanića? Kakvo je vaše mišljenje o njemu? Napišite nam vaše mišljenje u komentarima ispod objave i obavezno ostanite i dalje s nama.