Drevni kineski kalendar i vjerovanja u pet osnovnih elemenata (vatru, drvo, zemlju, vodu i zrak) igraju značajnu ulogu u kineskoj kulturi i astrologiji. Svaki element ima svoje specifične karakteristike i utječe na osobnost i sudbinu pojedinca. Ovisno o posljednjoj cifri godine rođenja, osoba se povezuje s određenim elementom i karakteristikama koje ga prate. Evo nekoliko informacija o tim elementima i kako se povezuju s godinama rođenja:

  1. Element Zemlje: Osobe s posljednjom cifrom godine rođenja 8 ili 9 pripadaju elementu Zemlje. Karakterizira ih pouzdanost, strpljenje i odanost svojim obavezama. Skloni su brizi o najmilijima, primjenjuju etičke standarde i često se ističu svojom sposobnošću upravljanja resursima, posebno financijama.
  2. Element Vatre: Element Vatre često se povezuje s godišnjim dobima ljeta i južnim smjerom. Osobe rođene u godinama koje završavaju na 6 ili 7 pripadaju ovom elementu. Ove osobe mogu biti strastvene i emocionalne, a važno je da nauče upravljati svojim emocijama i pažljivo donositi odluke.
  3. Element Drvo: Osobe s posljednjom cifrom godine rođenja 4 ili 5 pripadaju elementu Drvo. Karakterizira ih privrženost etičkim standardima, duboka dobronamjernost i želja za znanjem. Često su kreativne i uspješne u uvjeravanju drugih.
  4. Element Vode: Osobe rođene u godinama koje završavaju na 2 ili 3 povezuju se s elementom Vode. Ove osobe su obično ljubazne, empatične i inteligentne. Izuzetno su agilne i elegantne u svom pristupu životu, a ističu se komunikacijskim vještinama. 
  5. Element Zraka: Osobe s posljednjom cifrom godine rođenja 0 ili 1 pripadaju elementu Zraka. Karakterizira ih samopouzdanje, odlučnost i sklonost brizi o sebi. Oni cijene red i simetriju u životu i obično su pouzdani.

Svaki element donosi svoje jedinstvene osobine i izazove, a astrologija vjeruje da može utjecati na sudbinu i osobnost pojedinca. Važno je napomenuti da su ovo tradicionalna kineska vjerovanja i da mnogi ljudi različito tumače njihov utjecaj na život.