Dok se neprestaju širiti strahovi od epidemije koronavirusa, hiljade Amerikanaca žale se na kupnju maski za lice u nastojanju da se zaštite, proizvođači i prodavači maski su podigli cijene u nebeske razmjere kako bi mogli zaraditi što više.

Međutim, stručnjaci kažu kako je nošenje maski za lice zapravo pogrešno – i postoji mnogo jednostavnija stvar koju biste trenutno mogli učiniti kako biste se zaštitili.

Veliki je broj ljudi koji vjerovatno da ne znaju za ove maske – naime, da one nisu najbolji način za sprječavanje širenja koronavirusa. Nošenje maske više je za ljude koji već pokazuju simptome koronavirusa i njihove njegovatelje nego za ljude koji ga pokušavaju spriječiti.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti kažu da se “ne preporučuje ljudima koji nose masku za lice kako bi se zaštitili od respiratornih bolesti, uključujući COVID-19”, a odnose se na bolest uzrokovanu novim koronavirusom. Umjesto toga, stručnjaci upozoravaju da stavljanje maske za lice bez odgovarajućeg namještanja i treninga zapravo može povećati vaš rizik.

“Ako nije ispravno postavljeno, onda ćete je pokušavati namjestiti bolje”, objasnio je ministar za zdravstvo i ljudske usluge Alex Azar pred pododjelom za odobrenja kuća u srijedu. “Dodirivat ćete lice, što je broj 1 na koji ćete dobiti bolest, nečiste ruke koje vam dodiruju lice.”

S druge strane, ako već kašljete i pokazujete simptome mogućih bolesti coronavirusa, to bi moglo biti od koristi za nošenje maske u zaštiti onih oko vas.

“Podaci o učinkovitosti maski za sprečavanje respiratornih virusnih infekcija nisu vrlo jasni”, objašnjava dr. Andrew Stanley Pekosz iz Bloomberške škole za javno zdravstvo Johnsa Hopkinsa.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE

Preporučujemo