Novo

ZABORAVITE NA 5G: Stiže nam 6G MREŽA, još moćnija i jača – koristit će se u medicini ovako nešto svijet još nije vidio

Južnokorejska vlada danas je zvanično odobrila strategiju za razvoj mobilne tehnologije šeste generacije (6G) za zamjenu 5G mreže.

Samsung opens research center to begin initial work on 6G - TechSpot

Teorijska brzina podataka 5G usluga projicira se na 20 gigabita po sekundi. Za sada su, ipak, takve brzine u praksi nedostižne. Očekuje se, međutim, da će mreža 6G osigurati deset puta veće brzine prijenosa podataka.

Stručnjaci tvrde da će maksimalna brzina 6G mreže bila do jednog terabajta u sekundi, što je čak 50 puta više nego kod 5G mreže.

Južna Koreja planira u narednih pet godina – od 2021. godine uložiti čak 200 milijardi wona, ili oko 170 miliona dolara, ili nešto manje od 145 miliona eura, u istraživanja i razvoj koji se odnose na 6G tehnologije.

Očekuje se da će pilotni projekt 6G mreže započeti 2026. godine. Već je identificirano pet ključnih područja primjene ove mreže: digitalno zdravlje, uključujući i daljinske operacije; imerzivni sadržaji i holografske konferencije; autonomna vozila, uključujući leteće automobile; pametna mjesta; pametne fabrike, prenosi portal Telecoms.

Samsung spurs R&D efforts for 6G mobile network

Južna Koreja planira da započne komercijalizaciju mreže 6G nekada između 2028. i 2030. Očekuje se da će takve usluge biti dostupne za korištenje do 10 km iznad zemlje odnosno 25 kilometara duž zemlje.

Dakle, kako stručnjaci smatraju, sa 6G mrežom ćete bez ikakvih problema moći sa zemlje preko svog uređaja upravljati avionom koji leti iznad vas ili sa nekim kompjuterom koji se nalazi na drugom kraju grada. Zanimljivo, zar ne?

Naravno, mada će hakovanje na prvu biti olakšano, bit će instalirani razni protokoli koji će spriječiti da se takve stvari dešavaju, ali ipak treba biti oprezan.

Šta vi mislite o ovome?