Zdrava hrana i tjelesna aktivnost siguran su put do veoma dobrog zdravlja. Da biste bili sigurni od odlaska liječniku, osigurajte da vaša prehrana sadrži sljedeće vitamine.

Neke namirnice i neki određeni vitamini moraju postati obavezni dio vaše prehrane kako biste provjerili svoje zdravlje. Obavezno ne propustite nijedno od sljedećih hranjivih sastojaka:

Vitamin K2

Zbog njega, meka tkiva zadržavaju kalcij, a skoro niko ga ne konzumira u dovoljnim količinama. Možete ga pronaći u mlijeku, kelju i špinatu. Ovaj vitamin je od velike važnosti za zdravlje trudnica.

Vitamin D

Pogotovo u zimskim mjesecima nedostaje nam ovog vitamina. Zahvaljujući njemu, imunitet će biti jak kao i kosti. Dobar izvor su žumanjci, riba, govedina ili teletina, jogurt, sok od naranče, mlijeko, tvrdi sirevi.

Vlakna

Za pravilno funkcioniranje probavnog sistema potreban je dovoljan unos vlakana. Proizvodi od cjelovitih žitarica, zeleno lisnato povrće i cvjetača izvrsni su izvori.

Omega-3 masne kiseline

Vrijedne za zdravlje srca, između ostalog, omega-3 masne kiseline nalaze se najviše u maslinovom ulju, ribi, kao i avokadu, orasima i raznim sjemenkama.

Magnezij

Magnezij sudjeluje u mnogim biohemijskim procesima koji se odvijaju u tijelu i odgovoran je za pravilno funkcioniranje mišića. Dobri izvori ovog važnog hranjivog sastojka su razne sjemenke, orašasti plodovi i naročito mahunarke.

Bitno je samo da pripazite dobro na svoju ishranu i da izbalansirate obroke. Naravno, nemojte pretjerivati sa određenim namirnicama, jer ništa ne donosi dobro u ogromnim količinama. Ako osjetite neke pak negativne posljedice konzumiranja nekih specifičnih namirnica obratite se doktoru jer možda vaš organizam ne može da prevari dobro neke namirnice, ili ste jednostavno alergični na neke tvari.

Preporučujemo