ADX,  kaznionica maksimalne sigurnosti u  Coloradu, najčuvaniji je zatvor u Americi.

Ovo je zatvor u kojem se nalaze najgori i najnasilniji zatvorenici. U zatvoru se trenutno nalaze  neki od najopasnijih kriminalaca u Americi: Ramzi Yousef koji je osuđen zbog napada na Svjetski trgovački centar 1993., Robert Hanssen – bivši agent FBI-a koji je osuđen zbog prodaje povjerljivih informacija, Terry Nichols, napad na Oklahomu 1995., Zacarias Moussaoui, jedan od učesnika napada 11. septembra.

    

Ćelije su velike 2,13 x 3,65 metara s debelim betonskim zidovima, dvostrukim željeznim vratima. Ćelija ima samo jedan prozoro visok 90 centimetara i širok samo 10 centimetara. Svaka ćelija ima odjel s toaletom tušem, a spavaju na madracima položenim na betonskim pločama. Jedini vid zabave im je televizor u ćeliji i pristup knjigama i novinama.

Zatvorenici mogu dobiti nakon nekog vremena zatvorske poslove, kao što su čišćenje tuševa, kuhinje i sl. Jedina omogućena rekreacija im je u kavezu na otvorenom i to samo jedan sat dnevno, uz to unutar kaveza mogu vidjeti tek nebo.

Bivši upravitelj zatvora Robert Hood izjavio je: “Ovo mjesto nije za ljude”. Na toj funkciji se zadržao u periodu od od 2002. do 2005.

Kako izgleda ovaj nevjerovatni kompleks pogledajte u video prilogu koji je sastavio poznati CNN:

Preporučujemo