Zdravlje

Volite da jedete slatko? Onda imate neku od ovih 5 bolesti? ODMAH PROVJERITE!

Da li se ubrajate u onu grupu osoba koje prosto ne mogu izdržati ni pola dana bez nekog slatkiša, makar to bila neka kockica čokolade ili bombonica?

Ako spadate u one koje vole da jedu slatko, pa makar to bilo i više puta sedmično, onda niste jedini. Ne postoji osoba na ovoj planeti koja ne voli da pojede barem jedan gram nečeg slatkog. Ali šta je sa onima koji pretjeruju u tome?

Te osobe su jednom riječju – bolesne. U ovom današnjem tekstu  vam prezentiramo sve moguće bolesti koje mogu spopasti osobu koja voli da jede slatkiše.

Da li ste dosad nekad čuli za osteohondrozu? U pitanju je jedna specifična bolest koja se mafiestuje u vašim krvnim sudovima i utiče da više krvi protiče u mozak, zbog čega se onda pobrkaju funkcije. Mozak tada prima umanjenje količine glukoze, zbog čega dolazi do povećane tražnje za slatkišima.

Gastrontestinalni problemi su isto tako jako usko vezani sa ovim, a oni se manifestuju kroz probleme sa varenjem. Naime, povećani stepen kiselosti organizma, te pojavljivanje zatvora, ali i neki drugi digestivni problemi moga da utiču na redukciju apsorpcije minerala u stomaku, što za rezultat ima, pogađate – tražnju za slatkišima.

Ako baš imate tako opsesivnu želju za slatkom, onda vrlo vjerovatno imate problem sa jetrom, što naravno uopšte nije zanemariv problem. Svi dobro znamo da je jetra jedan od naših najprečih organa zbog čega u slučaju bolesti to uopšte nije lako regulisati. U slučaju bolesti slezene, vama se traži veća količina ugljikohidrata.

Daleko najveći problem jeste naravno dijabetes, i to onaj tipa 1. Tada vaše tijelo nije u stanju proizvoditi inzulin, zbog čega ga pokušava nadomjestiti na neki alternativni način, odnosno unosom slatkša. Ako ste hronični alkoholičar, onda morate sav taj izgubljeni šećer nadomjestiti sa enormnom količinom slatka, što u kombinaciji sa alkoholom uopšte nije dobro.