Kraljica Elizabeta II vladala je Velikom Britanijom sedamdeset godina, a iako je bila poznata kao voljena baka, imala je snažnu i samopouzdanu ličnost. Bila je poznata po svojoj samodisciplini, strogoj primjeni protokola i pažljivom upravljanju vlastitom vladavinom.Njezin privatni život ostao je većinom nepoznat javnosti, a većina Britanaca smatrala ju je poslušnom kćerkom i stabilnim vođom koji je mudro upravljao složenim porodičnim odnosima kako bi očuvao svoju porodicu. Obećala je svojoj naciji da će posvetiti cijeli svoj život služenju, što je održala do kraja. Nikada nije razmatrala abdikaciju, vjerujući da je biti monarh doživotna dužnost.

Njen dan bio je strogo organiziran, s samo dva slobodna dana godišnje, Božićem i Uskrsom. Počinjala je dan točno u 8 sati, slušajući BBC Radio Four i omiljenu jutarnju emisiju. Nakon doručka, koji je bio jednostavan, slijedio je pregled važnih državnih dokumenata i obveza sa svojim privatnim sekretarom. Šetnja je bila obavezna u 14:30.Kraljica je zadržala nekoliko rituala, kao što je popodnevni čaj, iako je alkoholnu naviku napustila u 96. godini. Večerala je u 20:15, a iako je povremeno jela s princem Filipom, često su imali različite interese i obveze.

Istaknula se svojim vjerovanjem u inherentnu dobrotu čovječanstva i uvijek je očekivala najbolje od ljudi. Ako je morala intervenirati, pažljivo je razmislila prije donošenja odluka.Njezino vjerovanje u inherentnu dobrotu čovječanstva uvijek ju je poticalo da očekuje najbolje od ljudi. Iako je bila spremna pomagati svojim sugrađanima, pažljivo se pazila da se ne miješa u njihove osobne poslove. U rijetkim slučajevima kada je morala intervenirati, uvijek je pažljivo razmatrala svoje postupke prije nego što bi ih poduzela.