Novo

VLADA ODLUČILA: “Samo učenici i studenti ODLIKAŠI uživo u klupama, ostalima i ne treba svakako škola – Trebamo sačuvati naše najbolje, oni su naša budućnost.”

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske je poslije sastanka s predstavnicima Odbora za reformu predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja pronašlo, kako oni barem smatraju, najbolji model prema kojem će nastava započeti idućeg mjeseca.

NOVOSTI" SAZNAJU: Krizni štab sutra odlučuje - Evo kako će ...

Na ovom pomenutom sastanku je riješeno da samo jedan dio učenika i studenata može pratiti nastavu uživo iz školskih klupa jer je udaljenost između učenika ipak nužna. Najbolje rješenje, s toga, za sve je da učenici koji su završili prethodnu godinu (godine) s odličnim uspjehom (i studenti sa prosjekom ocjena iznad 9) počinju pratiti nastavu iz školske klupe, dok će svi ostali učenici i studenti nastavu pratiti isključivo od kuće putem online platforme. Ovo se pravilo naravno ne odnosi na učenike prvog razreda koji će svi započeti internetsku nastavu. Kada su u pitanju studenti prve godine, o prisustvu ili ne prisustvu nastavi uživo odlučit će rezultati prijemnog ispita i ocjene iz srednje škole.

Šta očekuje školarce u septembru: Moguć i povratak online nastavi ...

Ministrica obrazovanja i kulture RS-a Natalija Trivić vjeruje da će ovaj model pokazati najbolje rezultate i da će ostale države u regionu također primjeniti ovaj revolucionarni pristup:

“Naša najveća nada i naša budućnost su odlični učenici studenti i trebamo im posvetiti našu najveću pažnju. Ostali učenici i studenti očito svakako nisu previše zainteresirani za školu i to će im biti sasvo, dovoljno da od kuće prate nastavu na RTRS-u. Kada je u pitanju ocjenjivanje, učenici koji pohađaju nastavu kod kuće naravno neće moći imati višu ocjenu od četiri, što je realno i najpoštenije, jer za pet neće imati dovoljno znanja, ali to je sasvim normalno. Vjerujemo da će i predavači biti oduševljeni ovom idejom.” kazala je ona.

Kako vi ovo komentarišete i da li smatrate da je ovo pošteno? Hoće li ovaj pristup biti uveden i u ostalim državama u regiji?