Home Zanimljivosti Više nikad ne morate kupovati uloške i tampone: Ova djevojka osmislila je...

Više nikad ne morate kupovati uloške i tampone: Ova djevojka osmislila je genijalnu stvar koja će oduševiti sve žene

317
0
Jedna od studentica na Univerzitetu Leicester De Montfort, Sian Hickey, dizajnirala je specijalan veš uz koji nećete morati koristiti nikakve uloške ili tampone jer ne propušta menstrualnu krv.

Metro izvješćuje da je 21-godišnjakinja provela istraživanje, testiranje i projektiranje svih materijala za izradu odjeće koja se može nositi tokom ciklusnog perioda, a rok trajanja je 18 mjeseci. Naime, znate da nije za jednokratnu upotrebu, već se pere, može se koristiti godinu i pol dana i neće narušiti higijenu tijela. Sian kaže da već postoji takav veš, ali nema atraktivnijeg dizajna, pa je željela dati ženama priliku da se osjećaju zavodljivo tokom menstruacije.

Tako je mlada dizajnerka debitirala na Contour Fashion Showu u Londonu s četiri modela i odlučila se na ovaj projekt jer mnoge žene ne mogu priuštiti tampone i higijenske predmete i odlučile nešto promijeniti.

“Jako sam strastvena kada je u pitanju nemogućnost kupovine tampona i uložaka i otišla sam istražiti ideju za svoj konačni projekt, ali shvatila sam da je sve rublje koje je nepropusno – neprivlačno i izgleda kao da pripada Bridget Jones”, rekla je dodajući: “Cilj je bio da se napravi veš pomoću kojeg ste otporni na sve vremenske prilike, te sam na samu sebe ponosna, jer sam osmislila nešto što će učiniti da se žene osjećaju zavodljivo i tokom ciklusa. U našem laboratoriju na Univerzitetu pregledala sam nepropusnu gazu i čak sam dizajnirala čipku inspiriranu listovima na MET muzejskom vitražu u NY.”

Također se pridružila dobrotvornoj udruzi iz Ujedinjenog Kraljevstva – Freedom4Girls, koja kreće na misiju pružanja higijenskih zaliha djevojkama na globalnoj razini i poticanje žena na bolji način rješavanja problema vezanih uz otpad. Još uvijek imamo veliki problem s otpadom, objasnila je. Čak i ako se otpad pravilno odlaže, plastični poklopci nisu koncipirani kao biorazgradivi i mogu se skladištiti na odlagalištima stoljećima.

Izvor: Zanimljivosti Balkan