Angela Merkel odradila je zadnjih 14 dana izolaciju jer je prethodno bila u kontaktu sa jednim članom iz Bundestaga koji je nedugo zatim bio pozitivno testiran na koronavirus.

Zadnji put smo je vidjeli kako u supermarketu kupuje potrebne namirnice za izolaciju, koji se zbog nje morao potpuno isprazniti. Ona je ipak sada ponovo tu, politički je aktivna i održala je već dvije sjednice, gdje su donešeni neki veoma bitni zaključci.

Zaključeno je da je ovo najveća kriza sa kojom se Europska Unija suočava od svog osnivanjal, te da je virus pored ogromnog broja zaraženih i preminulih, teško udario i na ekonomiju svih evropskih država. Proizvodnja je u potpunosti stala, a još uvijek se ne nazire kraj ove sapunjare koju je izazvao koronavirus. Ni sama Endži ne vidi trenutno kako bi se mogao zaustaviti ovaj problem. A podsjećamo, sama sebe je prozvala najsposobnijom ženom na svijetu.

Pored toga, Merkel je naglasila da će se Njemačka oporaviti samo ukoliko to bude slučaj i sa ostatkom Evrope, što je trenutno jako teško izvodivo. Postoji dosta zemalja koje masovno otpuštaju radnike jer nema posla. Zbog toga svi predsjednici država moraju pod hitno poduzeti nešto po tom pitanju.

Ministri finansija naravno u svemu tome vode glavnu riječ jer oni su ti koji moraju pronaći rješenje za ovu krizu.

Krizni instrument ESM, koji postoji u svakoj zemlji, je predviđen da se aktivira u svakoj kriznoj situaciji, te se čeka dan kada će biti aktiviran. Predsjednica Evropske komisije za očuvanje radnih mjesta Ursula Von Der Leyhen ima ogromnu podršku svoje dobre prijateljice Angele Merkel, pa ćemo vidjeti šta će se izroditi tu.

Kakvo je vaše mišljenje o svemu ovome?

Preporučujemo
Objavljuje BestBuy ShopSrijeda, 20. svibnja 2020.