Britanski mediji su prije par sati objavili vijest da je njihov voljeni princ Charles (71) pozitivan na koronavirus, ali naglašavaju kako ima blage simptome i da se nalazi u samoizolaciji.

I Camillia, njegova žena, također je testirana ali je ona za sada negativna. Princ se inače momentalno nalazi u svom dvorcu u Škotskoj, a kako navodi njegov glasnogovornik, on se za sada osjeća dobro i radio je od kuće posljednjih nekoliko dana. Narednih dana ćemo ipak znati više o ovom slučaju.

Charles, inače princ Walesa je rođen 14. novembra 1948. godine u Londonu i s obzirom da je član britanske kraljevske porodice on nema prezime. Ali, ako bi nekada eventualno ipak odlučio da koristi svoje prezime onda bi pisao Mountbatten – Winsdor. On je najstariji sin aktuelne kraljice Elizabete II i njenog muža princa Phillipa.

Inače, princ Phillip je također pod sumnjom eventualne zaraze koronavirusom jer se u posljednje vrijeme osjeća nešto malo lošije, ali za sada su njegovi nalazi negativni.

S obzirom da je on najstariji sin jednog britanskog monarha, on je prijestolonasljednik trona Velike Britanije kao i tronova 15 ostalih kraljevstava unutar Commonwealtha. On danas nosi titulu princa Walesa i vojvode od Rothesaya. Neka Inuitska plemena locirana u Kanadi zovu ga Attaniout Ikeneego, prevedeno “sin velike poglavice”.

Inače, on je također trenutno najstariji prijestolonasljednik u cijeloj dugogodišnjoj historiji britanske kraljevske monarhije.

Od 20. aprila 2011. najstariji je prijestolonasljednik u historiji britanske monarhije.

Mada, kako vidimo njegova majka je mnogo zdravija i vitalnija od njega, pa je zaista pitanje da li će uopšte živ dočekati da sjedne na tron u bližoj budućnosti.

Preporučujemo