Živimo u teškim vremenima kada je među ljudima sve manje empatije i suosjećanja, a sve se manje pažnje posvećuje tuđim nevoljama i problemima, a mi smo sve manje spremni pomoći onima kojima je pomoć potrebna, i zato bi svako od nas trebao ovo pročitati.

U nastavku donosimo priču o dječaku i kifli koju je na društvenim mrežama nedavno podijelila jedna prodavačica koja je sve to lično doživjela i koja je od mladog dječaka naučila jednu vrlo bitnu životnu lekciju:

“Imam biciklističku radnju, a mali Rom dolazi svaki dan. Uvijek me pita imam li nešto malo novca da mu ga dam kako bi mogao kupiti šta za jesti jer je gladan. Uvijek mu dajem i nikad ne žalim što mu stavim u ispruženu ručicu nešto novca da može da jede. Ali, jednog dana bila sam toliko opterećena nekim obavezama i svojim privatnim problemima, s PMS-om kao bonusom. Kad je dječak ušao u trgovinu i pitao me za nešto, rekla sam mu povišenim tonom da nemam ništa novca, da taj dan ne jedem ni sama i on je odmah napustio trgovinu. “

Odmah joj je bilo jasno da se loše ponašala i da nije smjela tako postupiti, pogotovo što ovaj mali dječak uopće nije kriv, ali je poklekla pred svojim živcima, a raspoloženje joj je svakoga trenutka bilo gore:

“Klinac me sasslušao i bez riječi je napustio trgovinu. Međutim, nakon otprilike 15 minuta, ponovno se pojavljuje na vratima. Kada sam pošla da ga izbacim van opet, vidim ga kako u ruci drži lepinu. Zatim ju je prepolovio i rekao meni da uzmem jednu polovicu. Kad sam ga vidjela takvog, nešto me uhvatilo i steglo u grlu, nisam mogla vjerovati. Otišao je kupiti meni i njemu jednu tu lepinu, jer sam mu rekla da ni ja nisam jela ništa taj dan. Zaista sam bio zapanjena, nisam tako nešto očekivala.”

To joj je bila lekcija za cijeli život, da bi na kraju učinila i dječaku nešto što ga je razveselilo:

“Rekla sam mu da odabere koji god bicikl želi. Vjerujte mi da nikada u životu nisam pojela slađu lepinu od te. Sada ga svakodnevno viđam na biciklu kako vozi svoju mlađu sestru i smije se.”

Preporučujemo