Novo

Veliko otkriće naučnika: EVO koje žene više oboljevaju od KORONA VIRUSA – Jeste li i vi među njima?

Otkako se koronavirus ojavio i počeo širiti cijelim planetom, mnoge su studije počele da se objavljuju i da otkrivaju što je više moguće o tome, što će nam pomoći da dobijemo učinkovitu vakcinu koje će nas zaštititi.

Jedno od tih istraživanja provedeno je na King’s College u Londonu, a prema rezultatima dobivenim od strane znanstvenika, zaključeno je da će žene u postmenopauzi vjerovatno imati jače simptome ako se zaraze koronavirusom. Nalazi žena iz ove skupine pokazuju da i dalje imaju visoku razinu izlučivanja estrogena koja može pružiti zaštitu od koronavirusa, a ovo je zaključeno nakon analize podataka s gotovo 600 000 žena u Velikoj Britaniji pomoću aplikacije koja se zove Covid Symptom Study.

Ljudi koji upotrebljavaju ovu aplikaciju izvijestili su znanstvenike kako se osjećaju svaki dan, a prema rezultatima, žene u postmenopauzi imaju 22 posto veću vjerovatnoću da imaju teže simptome od onih žena koje još uvijek imaju redovit menstrualni ciklus. Zaključeno je i da će se, ukoliko se te žene zaraze, vjerovtno trebati hospitalizirati i trebat će im respiratorna podrška.

Istraživanje je zaključilo da su žene koje su u ranoj menopauzi kao i one koje koriste kontracepcijske tablete manje vjerovatne da će dobiti teže simptome jer u njihovom tijelu postoji visoka razina hormona estrogena. Estrogen je hormon koji je odgovoran za rad i razvoj ženskog reproduktivnog sistema, a njegova razina u tijelu opada kako žena stari.

Koliko vi imate godina i kada ste prestali dobijati menstruaciju? Odgovorite nam na ova pitanja u komentarima i ostanite s nama.