Novo

VELIKA TUGA, POSLIJE DUGE BOLESTI UMRLA JE U SRBIJI: Upravo saopštena tužna vijest

Ljiljana Blažeski imala je preko 20 samostalnih izložbi, a imala je i ogroman broj grupnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Za svoj je rad dobila niz nagrada tokom godina.

Nakon duge i veoma teške bolesti, slikarica Ljiljana Blažeski preminula je u Beogradu. Ljiljana je bila rođena u Skoplju 1944. godine. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti i postdiplomskim studijima u Beogradu, u klasi profesorice Ljubice Cuca Sokić.

Djetinjstvo je provela u svom rodnom gradu, odakle je dobila snažnu orijentalnu tradiciju regije, kao i posebnu mitsku baštinu, obilježenu i nepristojnošću i lirizmom.

Kad je se preselila u Beograd, imala je jedanaest godina i upoznala je drugačiju duhovnu klimu, uglavnom srednjoevropsko orijentiranu, a kombinacija ta dva uticaja obilježila je njen rad s određenom kreativnom tjeskobom.

“Ti su prostori sačuvani i stvarni kao utočište – azil, s neobičnim jednokrilnim i krilatim bićima, prinčevima i mladenkama … koji su predstavljeni kroz jedinstvenu poetiku svedenu na simbolički slikarski jezik bez ikakvih banalnih pripovijesti. To je prostor najbliži oblacima. To nije hermetički zatvoren svijet slikara, ali otvoren je svima koji još sanjaju, koji pored slikara mogu dobiti ključ za ulazak u njega, svima onima koji u umjetnosti još plaču, traže uzvišeno – ljepotu – slikanje.” napisao je Blažeske Dragoslav Pavle Aksentijević i dodao:

“A za samu slikaricu posljednje je utočište. U odnosu na onu programski prihvaćenu, vremenski ograničenu i projiciranu slobodu, u ovoj bezuvjetnoj neprestano gori kako bi trajala vječno.” dodao je on na kraju i tako se oprostio od ove velike umjetnice i njegove prijateljice.

Jeste li vi kada bili na nekoj od njenih izložbi ili da li ste vidjeli neka njena umjetnička djela? Da li vam se sviđaju?