Postoji način da klima uređaji potroše manje, odnosno da smanjimo račune od struje, a da nam efekat grijanja/hlađenja ostane isti.

Postavlja se pitanje da li zaista štedimo struju isključivanjem klima uređaja kada nismo kod kuće ili je bolje ostaviti klimu da radi na istoj temperaturi tokom čitavog dana? Možda vam se čini da je veća potrošnja električne energije kada svako malo palite i gasite klima-uređaj, ali na taj način zapravo ćete uštedjeti popriličnu sumu novaca, a klima uređaj na taj će način i bolje raditi i duže trajati.

Naime, sistem za rashlađivanje prostora najefikasniji je kada radi punom brzinom, nego kada radi manjom brzinom tokom čitavog dana kako bi se održala konstantna temperatura. Osim toga, kada klima uređaj radi punom brzinom bolje će i otjerati vlagu iz vašeg doma/kancelarije.

Električnu energiju možete uštedjeti i ako termostat na klima-uređaju podesite na višu temperaturu jer po procjenama stručnjaka razlika između temperature u prostoriji i spoljašnje temperature ne bi smjela biti veća od 7 do 10 stepeni. Prema nekim podacima stručnjaka, klima uređaj troši čak 3 do 5 posto manje energije sa svakim stepenom više na termostatu.