Zdravlje

UZNEMIRUJUĆE OTKRIĆE! Stručnjaci UPOZORAVAJU da jedenje riže UBIJA! Ovo niko nije znao (FOTO)

Jeste li ikad razmišljali o riži kao o opasnoj hrani? Totalno dijetetski proizvod, koji Azijci jedu na tone, a upravo se to pripisuje njihovoj dugovječnosti, jer ne jedu crni i bijeli hljeb, već rižu u svim mogućim oblicima.

Ali, jedno istraživanje koje je provedeno prije nekoliko dana zabrinut će sve one koji stvarno obožavaju jesti rižu. Naime, ovaj specijalni tim naučnika i liječnika iz Belgije došao je do zaključka da postoje vrlo velike veze i povezanosti između kardiovaskularnih poremećaja i problema s anorganskim arsenom, koji se nalazi u svakom najsitnijem zrnu riže. Prema engleskom Mirroru, stalno i svakodnevno jedenje riže moglo bi ozbiljno naštetiti zdravstvenoj slici osobe koja voli da je jede.

Na taj način unosite u svoj organizam vrlo mali postotak arsena, za koji se zna da je vrlo smrtonosan. Vjerovali ili ne, možete zaraditi čak i karcinom, ali i sve moguće vrste kardiovaskularnih bolesti, tvrde oba tima stručnjaka iz Antwerpena u Belgiji. S druge strane, znanstvenik David Polia iz Manchestera smatra da čak 25% potrošača riže u Engleskoj, Škotskoj i Velsu ima vrlo veliku vjerovatnost zaraze srčanih bolesti ukoliko gotovo svakodnevno konzumira rižu kao glavno jelo ili kao prilog.

Na kraju, kada se sve sabere i oduzme, šanse da vam riža dođe glave je preko 6%. Sve u svemu, još je potrebno napraviti puno istraživanja kako bi se potvrdile sve moguće mogućnosti oko svega ovoga. Mislite li da je riža štetna za ljudsko tijelo? Sve nam napišite u komentarima.