Ukoliko nažalost nemate uslova za uzgoj, onda biste trebali da se barem informišete i uzimate proizvode od  pouzdanih prodavača koji neće tretirati voće ili povrće sa hemikalijama da bi pospješili njihov rast. Isti savjet vrijedi i sa uzgojem domaćih životinja

Kada uzgajate biljke, trebate biti spremni na to da će biti u kontaktu sa insektima i štetočinama koje će uništavati vaše proizvode. To ne znači da trebate koristit pesticide kako biste ih se riješili. Pesticidi štete insektima, ali također štete i vama. Danas vam donosimo savjet kako da ih se riješite prirodnim putem.

Možete koristiti sodu bikarbonu koju ćete jednostavno posuti oko biljke ili sadnice. Vidjet ćete kako će u veoma kratkom vremenu otjerati insekte i ostale štetočine. Inače, soda bikarbonu farmeri koriste kako bi otjerali i zimije sa svojih posjeda.

Još jedno rješenje koje će vam itekako pomoći u ovom slučaju jeste da koristite pepeo. Pepeo stavite u vodu i pustite da tako odstoji dan ili dva. Nakon toga, tu smjesu naspite u bocu sa špricom i pošpricajte po biljci.

Nema potrebe da koristiti štetne hemikalije jer ovaj problem možete riješiti na potpuno prirodan i zdrav način.