Ovog ljeta Srbiju, ali i cijelu regiju, a posebno Beograd, preplavila je bolest srčanih glista, tu bolest prenose komarci, koji su ove godine naporniji nego ikad prije, a veterinari upozoravaju da se može proširiti i na ljude.

Građani se ove godine bore protiv komaraca od aprila mjeseca još, kada su se pojavili ranije nego ikad prije, sada kada se njihov broj malo smanjio, skrenuta je pažnja na nove infekcije, koje su do sada najopasnije.

Također, visoke temperature, kao i masovna pojava komaraca, kao i nepažnja lokalnih uprava, koje ne posvećuju dovoljno pažnje uništavanju, učinili su da veterinari imaju pune ruke posla, puno više nego prije. Slučaj je da se čak trećina pasa zarazi infekcijom srčanih glista, što nažalost može biti smrtonosno za mnoge pse, koji su vrlo ugroženi.

Međutim, najviše su pogođeni psi koji nemaju vlasnike. Redakcija jedne od srbijanskih novina kontaktirala je lokalne veterinarske službe kako bi otkrila što je zapravo bolest srčanih glista, jer je potpuno nepoznato kako nastaje, kakvi su simptomi i, naravno, kako se spriječiti. Saznali su da bolest nisu pogođeni samo psi nego mačke i drugi sisari, zbog čega je većina kućnih ljubimaca ugrožena.

Ova se bolest može proširiti i na ljude, ali u ovom je slučaju nešto slabija nego kod životinja uopće. Kod ljudi crv ne dopire do srca, odnosno ne može se razviti do te mjere u našem tijelu, pa je u rijetkim slučajevima smrtonosan.

Obično je učahuren poput larve, a ponekad završi u našim plućima, što otežava otkrivanje onkoloških oboljenja pluća prilikom ispitivanja rendgenskih zraka. U Beogradu su najugroženija naselja smještena uz rijeke Dunav i Savu.

Izvor: Balkanlifetoday.info

Preporučujemo