Novo

UPRAVO OBJAVLJENO: POMJERA SE STAROSNA GRANICA ZA ODLAZAK U PENZIJU – Muškarce čeka 1 promjena, a evo koji su novi uslovi za žene

Od 2021. godine primjenjuju se nova pravila za žene koje odlaze u penziju, što znači da svaki zahtjev koji one podnesu nakon 31. decembra podliježe novim i rigoroznijim uslovima.

Uvjeti za redovnu penziju za muškarce ostaju isti, ali to ipak nije slučaj kada govorimo o prijevremenoj penziji.

Zakon o penzionomi invalidskom osiguranju izmijenjen je kako svi znamo 2014. godine. Od tada su se uslovi za žene mijenjali skoro svake godine, a dobna se granica u pravilu pomicala u rasponu od najmanje dva do  najviše šest mjeseci godišnje. I to će tako trajati do 2032. godine, kada će žene moći u penziju tek u dobi od 65 godina – dvije godine duže nego danas.

U sljedećim kalendarskim godinama žene mogu u penziju u dobi od 63 godine i dva mjeseca, umjesto dosadašnjih 63 godine koliko im je bilo potrebno za odlazak u penziju 2020. godine. Potrebni broj godina radnog staža ostaje za sada isti i iznosi najmanje 15 godina.

Za žene također postoje nova pravila ukoliko žele prijevremeno otići u penziju. Za ovu godinu minimum je barem 57 godina i osam mjeseci života i pritome 39 godina iskustva. Sljedećih godinu dana to će biti 39 godina i četiri mjeseca radnog staža osiguranja i minimum 58 godina i četiri mjeseca života.

Muškarci će se iduće godine povući kao i prije – sa 65 godina života i minimum 15 godina staža upisanih u radnu knjižicu. Ali, dolazi sada do male promjene u ostvarivanju prava na prijevremenu penziju.

Naime, ove su godine muškarci otišli u prijevremenu penziju s 40 godina staža osiguranja i minimum 58 godina i četiri mjeseca života. Iduće godine morat će da imaju barem 40 godina staža osiguranja i minimum 59 godina života.

Ono što je isto za oba spola je pravilo koje kaže da i muškarci i žene mogu redovno otići u penziju sa stažom od 45 godina, bez obzira na dob. Uslov je, naravno, da njihovi poslodavci njima redovno plaćaju sve doprinose barem 45 godina.