Koronavirus je definitivno u posljednje vrijeme najaktuelnija tema u cijelom svijetu. Polako je stigao i širi se i Evropom.

U Italiji su za vikend odgođeni svi javni skupovi, pa čak i neke fudbalske utakmice jer je virus stigao u tu državu, a s obzirom da uskoro dolazi vrijeme karnevala mnogo Balkanaca je otišlo na Apenine na produženi vikend. Već se poduzimaju zbog toga radikalne mjere.

Na Balkanskom poluostrvu srećom još uvijek nije proglašena epidemija, iako je to već slučaj u nekim zemljama u svijetu. Ali, u pojedinim gradovima na ovom području svako ko se pojavi u bolnicu sa gripom će odmah biti stavljen u karantenu. Jer ipak je bolje spriječiti nego liječiti.

Kasno sinoć nam je stigla vijest iz Azije, iz Irana bolje reći, gdje je već zabilježeno nekoliko slučajeva ljudi zaraženih sa virusom KOVID – 19. U ovoj azijskoj zemlji od posljedica ovog virusa preminulo je već 4 osoba, a ima i dosta zaraženih koji su u kritičnom stanju. Svi znamo da postoji dosta veza između Irana i Kine, koja je epicentar ovog virusa, pa onda ovakve vijesti i ne čude. Situacija je alaramntna. Jedan Iranski dužnosnik iz Teherana je zaražen koronavirusom, javili su lokalni mediji, a ta vijest je izazvala pravi šok u svijetu.

Morteta Rahmanzadeh, šef terenskog 13. okruga je, kako se navodi u izvještaju, u petak hospitalizovan zbog osnova sumnje da je zaražen koronavirusom. Nedugo zatim je i testiran, a rezultati su potvrdili da je uistinu on zaražen virusom, piše Reuters.

Slučajevi pojavljivanja KOVID – 19 virusa prijavljeni su već u više gradova u Iranu, ali se već poduzimaju radikalne mjere kako bi se spriječila dalja ekspanzija ovog virusa. Za sada se u svijetu bilježi ukupno 250.000 zaraženih od ove bolesti, uz 2.600 preminulih.

Preporučujemo