Zanimljivosti

UPOZORENJE: Od danas ni slučajno OVO nemojte tražiti na Google-u!

Ukoliko upotrebljavate Internet pretraživač koji pamti vašu IP adresu i ono što pretražujete, ne bi trebalo da upišete nekoliko stvari.

Google može da kombinuje podatke o vašoj historiji pretrage sa vašim ličnim podacima, a zatim ih poveže sa profilom koji će oglašivači potom koristiti kako bi stekli uvid u ono što vam mogu ponuditi i tako vas navući.

1. Ne tražite stvari koje Google-u otkriva vašu lokaciju

– Prva ozbiljnija prijetnja javnosti desila se 2006. godine, kada je AOL publikovao listu pretraga sprovedenih na svojoj veb stranici. Iako je identitet korisnika bio proizvoljan broj, ali s obzirom na to da su neke pretrage još uvijek bile lično povezane, medijima je previše teško identifikovati njihov rodni grad, susjedstvo, starost i pol.

2. Ne tražite ništa što ima veze sa lijekovima

– Iako Google uporno tvrdi da zabranjuje oglašivačima da učestvuju u svojim kampanjama o osetljivim informacijama kao što su zdravstvena i vjerska uvjerenja, uslovi korištenja daju mu pravo da snima sve pretrage, povezuje ih sa vašom IP adresom i Google nalogom, a zatim te podatke upotrebljava da nam posluže oglase širom svijeta za stvari o kojima smo “guglali”.

3. Ne tražite ništa sumnjivo (posebno ne na poslu)

Ovo je jako jednostavno. Ne tražite ništa što je sumnjivo ili neke stvari koje bi mogle da se vežu sa kriminalnim aktivnostima ako neko pažljivo pogleda vašu historiju pretrage. Slijedite dakle ova uputstva i obezbijedite se dok još nije kasno. Upotreba podataka može da ima puno uticaja na vaš život, zato budite jako oprezni gdje ostavljate svoje podatke.