Unos vitamina veoma je bitan za opće zdravlje tijela, bez njih je tok određenih životnih procesa nemoguć.

Vitamini poput A, B, C, D, E posebno su važni za održavanje zdravlja. Ljeti se zbog velike količine svježeg voća i povrća konzumiraju puno lakše, međutim, kada dođe zima, ti se vitamini svode na ledeni minimum.

Prilagođavanje prehrane bitno je u tom periodu za zaštitu tijela od bolesti i naglog starenja. Ako tijelo ne dobije pravu količinu vitamina, ono pati, što rezultira nastankom bora i konstantnog umora. Koža gubi elastičnost i sjaj, a tijelu nedostaje energije.

Da biste se lakše snašli kroz zimu, ove namirnice su vam krajnje neophodne:

Vitamin C

Jedan od glavnih i najbitnijih saveznika imuniteta, doprinosi smanjenju različitih procesa upale. Naći ćete ga najviše u narandžama, limunu, mandarinama i grejpu. Visoki sadržaj vitamina C nalazi se također i u jabukama, kiviju i kiselom kupusu.

Vitamin A

Pomaže organizmu u ratu protiv bakterija i virusa, a dovoljan unos doprinosi učinkovitijem radu imunološkog sistema. Konzumiranjem voća i povrća koje sadrže velike količine karotenoida, također ćete svakodnevno unositi dovoljno vitamina A, jer se iz njih taj vitamin sintetizira. U tom su smislu korisne namirnice su mrkva, bundeva, mango i paradajz.

Vitamin B1

Ovaj vitamin je najbitniji za održavanje vašeg dobrog raspoloženja. Poznato je da se tokom zime sve više javljaju depresivna stanja, pa je stoga unos vitamina B1 u tom periodu obavezan. Odgovoran je za normalno stanje živčanog sistema, ali i za održavanje metabolizma. Jedite svaki dan obavezno orahe, repe, narandže, mahunarke ili avokado.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE

Preporučujemo