Danska kraljica Margareta II, koja danas ima 80 godina, donijela je prošle godine kontroverznu odluku o oduzimanju kraljevskih titula svojim unucima, izazvavši šok u javnosti. Međutim, njezin potez nije potpuno neočekivan s obzirom na njezinu povijest kontroverznih odluka.Margareta je postala prva žena monarh koja je vladala Danskom, preuzimajući prijestolje 1972. godine nakon uspješne karijere umjetnice. Njeno rođenje tijekom nacističke okupacije Danske postalo je simbol nade u tamnim vremenima. Preuzimanje prijestolja odvijalo se u vrijeme kada je nasljedstvo prijestolja bilo rezervirano samo za muškarce, ali zakon je 1953. godine promijenjen kako bi omogućio ženama nasljedstvo prijestolja.

Margareta je bila poznata po svojim umjetničkim talentima, sklonosti pušenju cigareta i karakterističnoj sijedoj punđi. Njen brak s princem Henri de Laborde de Monpezatom, koji je postao poznat kao princ Henrik od Danske, nije bio bez nesuglasica. Henrik je često isticao svoje nezadovoljstvo time što nije službeno priznat kao kralj, a ova zamjerka duboko je obilježila njihov odnos.Kraljica Margareta i princ Henrik imaju dvoje djece, princa Frederika i princa Joakima. Princ Frederik je sljedeći u redu za nasljedstvo prijestolja.

Unatoč smrti supruga 2018. godine, kraljica ostaje odlučna u svojoj namjeri da ostane na prijestolju dok joj zdravlje to dopušta. Njezino povlačenje s vlasti nije ozbiljno razmatrano, a njezino dobro zdravlje i vitalnost potvrđuju tu odluku.

Prijestolje će vjerojatno naslijediti njen sin, princ Frederik, koji je trenutno najstariji u redu za nasljedstvo. Očekuje se da će prijestolje naslijediti njezin sin princ Frederik, koji trenutno ima 54 godine i najstariji je u redu za nasljedstvo prijestolja. Kraljica je i dalje vitalna i aktivna u svom vladanju Danskom.