Novo

UMRO JE – Poznati glumac preminuo, svi u regionu voleli su njegove filmove – Otišao je prerano (FOTO)

Glumac Chadwick Boseman, koji je svojim karizmatičnim intenzitetom i fantastičnom izvedbom oživio film “Black Panther”, umro je.

Boseman se borio s rakkom debelog crijeva od 2016. godine i umro je kod kuće s porodicom i suprugom kraj sebe, navodi se u izjavi objavljenoj na njegovom Twitter računu. Bilo mu je 43 godine samo.

“Pravi borac, Chadwick je ustrajao na svemu tome i donio vam toliko filmova koje ste toliko voljeli”, navodi se u izjavi.

“Od Marshalla do Da 5 Bloods, Black Bottom Ma Raineyja Augusta Wilsona i još nekoliko njih, svi su snimljeni tokom i između nebrojenih operacija i hemoterapije.”

Svojom ulogom kralja T’Challa u prijelomnom filmu “Black Panther”, postao je globalna ikona i nadahnjujući simbol moći afroamerikanaca. Ta je uloga bila vrhunac njegove karijere, navodi se u izjavi.

“S dubokom tugom žalimo zbog gubitka bivšeg studenta Chadwicka Bosemana koji je preminuo večeras. Njegov nevjerovatni talent zauvijek će biti ovjekovječen kroz njegove likove i kroz vlastiti osobni put od učenika do superheroja! Počivaj u snazi, Chadwick!” rektor Univerziteta Wayne A. I. Frederick rekao je u izjavi.

Bosemanov prvi nastup bio je 2013. godine kada je glumio Jackie Robinson u filmu “42”. Bosemanov prolazak najavljen je na dan kada je Major League Baseball počastio Dan Jackie Robinson, godišnju komemoraciju odgodenu za nekoliko mjeseci zbog pandemije.

Boseman je u Marvel Cinematic Universe debitirao 2016. godine kao T’Challa / Black Panther u filmu “Captain America: Civil War. Black Panther je tada dobio svoj vlastiti samostalni film objavljen 2018. godine, koji je oborio rekorde u gledanju i rejtinzima. Predsjednik Marvel Studija ranije je prethodno najavio je da će drugi film sage “Black Panther” debitirati u kinima u maju 2022. godine.