Ukoliko uvrstite ovu hranu u svoju svakodnevnu ishranu, ona može da vam reducira masnoću u vašoj krvi za preko 24% i to u svega tri mjeseca, bez da morate trošiti bilo kakve lijekove. Ukoliko primjetite da vam se holesterol ne spušta, onda nastavite piti lijekove.

Bundevno ulje

Zbog svojih nevjerovatnih i veoma hranljivih sastojka, bundeva se smatra pravim eliksirom zdravlja jer ima uz to i veoma jake preventivne i ljekovite učinke na naš organizam. Ova veoma zdrava, prirodna i visokokvalitetna hrana uspješno može da snizi holesterol u vašoj krvi, može da pomogne vašoj crijevnoj flori i da ojača vaš imuni sistem. Ulje od bundeve se inače proizvodi hladnim prešanjem sjemenki bundeve i ono je bogato raznim proteinima, mineralima, ugljikohidratima, te vitaminima B, C i E.

Jedan od najvažnijih sastojaka ovdje, međutim, su Omega 3 i Omega 6 masne kiseline koje su jako bitne za pravilno funkcioniranje našeg organizma. Ogroman broj ljekovitih karakteristika bundevnog ulja se već odavno znaju u narodnoj medicini, a nedavno je to potvrdila i ona klasična medicina, te ga preporučila za redovnu svakodnevnu konzumaciju.

Orasi

Bademi, lješnici, brazilski i drugi orasi jako povoljno djeluju na vaš holesterol u krvi. Naime, orašasti plodovi i sjemenke u sebi imaju vlakna i nezasićene masti, te su pravi izvor vitamina B9 i E. Recimo, jedna šaka orašastih plodova će vam sniziti holesterol za upola.

Ovi plodovi su krcati zasićenim masnim kiselinama koje reduciraju LDL (tzv. loši) holesterol, dok HDL, odnosno onaj dobri holesterol ostaje netaknut. Par istraživanja koja su provedena dokazala su da ljudi koji jedu dnevno 30 grama ovih plodova imaju mnogo manju šansu da dobiju srčane bolesti, ali isto tako ih se mora umjereno jesti jer u sebi ipak imaju masnoće i kalorije.

Preporučujemo