Kako je se i najavljivalo već nekoliko dana, danas je Skupština Srbije razmatrala prijedlog odluke o eventualnom ukidanju vanrednog stanja u državi, a taj prijedlog je podnijela Vlada Srbije.

Kako se navodi iz kabineta Predsjednice Skupštine, Maje Gojković, danas su poslanici razmatrali Prijedlog zakona o važenju uredbi koje je inače vlada, uz potpis Aleksandra Vučića donijela za vrijeme trajanja vanrednog stanja, a koje je čak potvrdila i Narodna skupština.

Sjednica je bila održana danas, a Parlament je prije 6 dana potvrio odluku kada je u pitanju uvođenje vanrednog stanja kako bi se spriječila ekspanzija koronavirusa, te Zakon o potvrđivanju uredbi koje je vlada uz potpis Vučića donijela tokom trajanja vanrednog stanja. Ali, ukidanje vanrednog stanja, te policijskog sata i dalje ne znači da će automatski sve mjere da budu ukinute, te da će neke mjere ostati na snazi još neko vrijeme.

Tako je poznato da će i nakon ukidanja vanrednog stanja obavezno biti i dalje nošete maski i rukavica van kuće, naročito na javnim mjestima ili u nekim uslužnim objektima. Isto važi za socijalno distanciranje, odnosno obaveznu udaljenost od 2 metra od druge osobe. Javna okupljanja će također i dalje biti zabranjena, a još nema ni zvanične odluke o početku nastave u školama, odnosno za sada ostaje nastava na daljinu, do daljnjeg. Mada, kako sada stvari stoje, akademska godina će se i okončati prije ukidanja svih ovih mjera. Pozorišta i kina su također zaključana, a isto važi i za sva sportska dešavanja. Razmatra se opcija da se organizuju sportska dešavanja bez publike uz isključivo TV prijenos.

Preporučujemo