Kada se pandemija koronavirusa završi, ljude na ovom svijetu će preplaviti novi strah – strah od nezaposlenosti.

Naime, istovremeno sa pandemijom, pred našim se očima odvija i ekonomska kriza.  Političari će načisto da polude. Pandemija ima nevjerovatan osjećaj na ekonomsku moć kako SAD – a, tako i Evropske unije. NJemačka je bila i prije januara u recesiji. Svjedoci smo da dosta preduzeća iz dana u dan sve više otpušta radnika širom planete, a ovo rapidno urušavanje ekonomije prijeti da glad ubije ljude prije neke zarazne bolesti.

Ovu nimalo lijepu i svijetlu prognozu za bližu budućnost nakon pandemiju predočava Frederik Vilijam Engdal lično, jedan od najpoznatijih svjetskih geopolitičkih analitičara i jedan veoma ugledni savjetnik za strateške rizike. Engdal je također ugledni politolog i profesor na Univerzitetu Prinston i autor mnogobrojnih svjetskih bestselera o geopolitici i nafti koji zadnjih nekoliko godina boravi u Njemačkoj.

Koronavirus je sada Evropsku Uniju učinio neprepoznatljivom. Države članice su se hermetički zatvorile, šengenske vize su totalno pale, sve je crno. Da li će Evropa uspjeti da preživi ovo ogromno iskušenje?

“Jako teško. Evropska Unija kao jedna politička tvorevina i euro su bile veoma loše postavljenje odmah u startu. EU je ustrojena kao čudovište u čije ime bezimene birokrate odlučuje o svim mogućim aspektima u našem životu, skoro u sekundu. 

Šarl de Gol je svojevremeno imao daleko bolji koncept: Saradnja država na nacionalnom nivou, pregovaraju o zajedničkim pitanjima, ali zato ostaju suverene u svim aspektima. Smatram da nacionalna država mora biti politička osnova sporazuma.”

Ostatak teksta pročitajte OVDJE