Mnogim ženama dogodi se da vide nekoliko kapi krvi na svom donjem rublju bez ciklusa.

Primijetite li takvo nepravilno krvarenje, uzrok je neki od ova tri (najčešća) razloga navedenih u nastavku.

U drugom ste stanju

Tokom prvih 12 sedmica trudnoće, oko 20 posto žena ima blago krvarenje. Ako imate neredovita krvarenja i nalazite se u reproduktivnom razdoblju, liječnici sigurno žele isključiti mogućnost da dijete može biti na putu. Tada je krvarenje slabije od uobičajene menstruacije.

Uzimate neke lijekove

Ako uzmete neke tvari za zgrušavanje krvi, menstruacija će možda biti duža i obilnija. Prehrambeni dodaci poput ginka bilobe također mogu uticati na pojavu krvarenja i imaju karakteristike stanjivanja krvi. Počinitelji mogu biti krivi i za tablete za začeće koje sadrže progestin i estrogen jer mijenjaju razinu hormona. Ako ste tek započeli s uzimanjem lijeka i primjetite bilo kakve simptome, morate to prijaviti svom liječniku.

Imate problema sa štitnjačom

Štitnjača se može povezati s vaginalnim krvarenjem. Primijetite li mrlje od krvi, liječnik će vas početi pitati kako funkcionira štitnjača. Neaktivna štitna žlijezda može djelovati na hipofizu, što dodatno utiče na hormone, a u nekim slučajevima može doći i do krvarenja.

Uz to, seksualna bolest može biti uzrok, pogotovo ako se krvarenje pojavi nakon intimne veze. Zatim, može ga izazvati i spirala, posebno ona s bakrom, grubim odnosom, sindromom policističnih jajnika, ali i ra – kom.

Ako ne možete povezati zašto se pojavljuje krvarenje, svakako otiđite liječniku i provjerite je li sve u redu.

Izvor: ZB

Preporučujemo
Loading..