Novo

UDARNA VIJEST:SRBIJA ZATVARA GRANICE?! Dačić poručio dijaspori: NE DOLAZITE NAM! – EVO konačne odluke! (FOTO)

Zbog sve većeg porasta broja inficiranih, ne samo u regiji, već i širom svijeta, dosta država je odlučilo ponovno zatvoriti svoje granice, koje su otvorene početkom juna mjeseca. Srbija je imala drastičan porast broja zaraženih, ali oni su uspjeli izravnati krivulju i ona je sada u blagom padu, i zbog toga je prije par dana predsjednik Vučić kazao da je zatvaranje graničnih prijelaza za građane koji dolaze iz određenih zemalja skok u broju onih zaraženih virusom.

Državno vodstvo Srbije vjeruje da bi epidemiološka situacija trebala biti stabilna kao sada, a najbolji način je da se građani, osim što se pridržavaju svih usvojenih mjera, smanje mogućnost uvoženih slučajeva. Te Vučićeve riječi potvrdio je i član kriznog štaba Branislav Tiodorović, koji je kazao da je za sve koji žele ući u Srbiju planirano uvođenje obaveznog PCR testa i karantene u trajanju od 14 dana.

O tom pitanju govorio je i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, rekavši da konačna odluka o tom pitanju još uvijek nije donesena i da će se o njoj raspravljati na sjednici kriznog stožera, a vlada također mora sve najaviti. Prema Dačićevim riječima, glavni razlog te odluke, ako ona bude na kraju donesena, bit će zaštita građana Srbije i njihovog zdravlja.

Kada je riječ o odlukama o zatvorenim granicama za građane Srbije od strane nekih zemalja, on je kazao da su neke od tih odluka imale političku pozadinu, vjerovatno aludirajući na poteze crnogorske vlade od početka pandemije.