Zanimljivosti

U svojoj kući ima 12 pasa i 480 mačaka: Svakodnevno služa uvrede i svi je smatraju ludom “Oni su moj svijet, moja ljubav i sreća – Sudite mi ali volim ih više nego ljude”

Mačke i psi takmiče se za Maryam al Balushi, koja dijeli poslastice životinjama u svom domu u Muscatu, glavnom gradu Omana.

Unatoč brojnim pritužbama, ne samo susjeda, već i mnogih na društvenim mrežama, ali i rastućim troškovima, 51-godišnja bivša državna službenica, koja je sada u penziji, primila je oko 480 mačaka i 12 pasa sa ulice i pružila im svoju ljubav i topli dom.

“Mislim da su životinje, posebno mačke i psi, vjerniji od ljudi. Sudite mi, ali ja volim više njih nego ljude. To je jednostavno tako.”, kaže, dok male mačke skaču preko stupa da naoštre kandže.

Siroče od djetinjstva, Maryam al Balushi proširila je familiju prije više od deset godina – i kaže da se poistovjećuje sa svojim dlakavim suputnicima, od kojih su mnogi spašeni od teškog života na ulici.

Oman, zemlja u Zaljevu poznata po impresivnim planinama i slikovitim dolinama, posljednjih je godina zabilježila porast broja napuštenih životinja, prenose lokalni mediji. Iz tog razloga, zagovornici dobrobiti životinja zagovaraju program sterilizacije kako bi smanjili njihovu prisutnost na ulicama.

Uz pomoć prijatelja i svojih sljedbenika na društvenoj mreži Instagram, Maryam al Balushi mjesečno troši oko 6.500 eura za hranjenje, pranje i njegu svojih štićenika, od kojih je 17 slijepih.

U njenoj kući postoji soba puna kaveza. Životinje mogu izlaziti, zabavljati se i igrati se naizmjence.

“Sve je počelo 2008. godine, kada je moj sin našao jednog perzijskog mačića na ulici koji je lutao sam i gladan”, kaže Maryam al Balushi.

“Kao i mnoge majke, osjećala sam potrebu da pomognem to sirotom mačiću, tom stvorenju koje je ostalo samo samcato na ovom svijetu. I to je bio početak. Totalno sam se uključila u sve to. Brinula sam se za to mače, hranila ga, kupala i provela puno vremena s njim”, prisjeća se.

Nova ljubav Maryam al Balushi prema životinjama porasla je zahvaljujući iseljenicima koji napuštaju zemlju i koji svoje kućne ljubimce često ostavljaju pred kućnim pragom.

2014. kupila je kuću za brigu o svojim životinjama, jer su do tada susjedi zgrada u kojima je živio podnijeli nekoliko žalbi.

Maryam al Balushi također kaže da ju je nadahnuo stari susjed koji je ostatke hrane davao uličnim životinjama.

Ali priča ide dalje: Maryam kaže da joj je njezina impresivna “kolekcija” pasa i mačaka pomogla da prevlada depresiju – uz to što je zaradila značajan broj pratitelja na Instagramu.

“Bila sam u jednoj crnoj rupi, a oni su mi bili spas. Hvala im”, kaže, te pritome naglašava kako uopšte ne mari koliko ljudi je vrijeđa i kritikuje je zbog njenih odluka, naročito preko društvenih mreža, jer ona nikome od tih osoba ništa nije loše uradila i nema se zbog čega kajati.

Oglasi – Advertisement
Pozitiv media

Dobrodošli na portal Pozitiv Media.