Svi znamo da hrana koju konzumiramo svakodnevno sadrži izrazito visok nivo različitih hranljivih sastojaka koji u velikoj mjeri doprinose našem zdravlju. Zato je onda i jedemo, je li tako?

Neke od onih zdravijih namirnica imaju ljekovita svojstva kada se redovno konzumiraju. Neke, s druge strane, imaju ljekovita svojstva kada se nanose direktno na vlastitu kožu.

Da li ste znali da je jedna od najboljih namirnica za stavljenje na kožu kupus?

Vjerovali vi nama ili ne, oblozi od kupusa uobičajeni su već stoljećima u kućnoj i alternativnoj medicini, a izuzetno su efikasni! Otkrivamo vam šest unutrašnjih i spoljašnjih načina na koje možete kupus koristiti na nevjerovatan način da biste iscelili svoj organizam.

Interna upotreba

Samo adirajte kupus svojoj omiljenoj supi ili ga jednostano kuhajte sa svojim ostalim jelo i možete da iskoristite sva njegova nevjerovatna ljekovita svojstva koja ima.

Dijabetes

Kupus ima izuzetno moćno antihiperglihemijsko svojstvo, što znači da ovo veoma zdravo povrće ima tu nevjerovatnu moć da snižava šećer u našoj krvi i da na taj način kontroliše dijabetes. Ovi fantastični efekti mogu se postići veoma lako. DOvoljno je samo redovno konzumirati male količine kuhanog ili sirovog kupusa uz svaki vaš obrok ili jednostavno konzumiranjem soka od kupusa barem dva puta dnevno.

Bolesti srca

Kupus isto tako sadrži i toksianin, u vodi rastvorljiv polifenol koji može da smanjo upalu i koji pored toga jača kapilare, te sprječava stvaranje trombocita i samim time olakšava oslobađanje azotnog oksida iz organizma. Na ovaj način kupus ustvari može da spriječi srčane bolesti i u konačnici srčani udar. Zato vam savjetujemo da bi trebali uzimati najmanje dvije kašike kuhanog kupusa ili čašu soka od cijeđenog kupusa svaki dan.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE

Preporučujemo