Norveški grad Longjirben na Svalbardu osim naslova najsjevernije naseljenog grada na svijetu ima još jedno pomalo neobično svojstvo.

Naime, u njemu niko nije umro punih 69 godina jer im je zakonom zabranjeno umiranje. Čak i ako ste cijeli život proveli u njemu, ako imate terminalnu bolest, zakonski vas obavezuje da napustite otok i primite smrt drugdje. Ako ipak nekako iznenada napustite svijet, tijelo će vam hitno otpremiti brod, a ne pokopati vas na otoku.

Ako ste mislili da je to zaista bizaran zakon, u pravu ste, ali vrlo važan razlog stoji iza toga: zaštititi druge stanovnike. 1950. godine otkriveno je da se tijela koja su pokopana na gradskom groblju ne raspadaju, jer je tlo stalno smrznuto, pa su virusi u tijelima mogli preživjeti i postojala je opasnost od zaraze u budućnosti. Iako ovo zvuči kao scenarij iz horor filma, nešto slično dogodilo se u sjevernom Sibiru, gdje se 2016. dogodila epidemija antraksa. Uzrocima zaraze smatrani su leševima divljih životinja koji su se nalazili u smrznutom tlu koje se rastopilo odjednom porastom temperature.

Do tada je jedna osoba preminula, a još 90 osoba je završilo u bolnici. Otkriveno je i da leševi ljudi koji su preminuli početkom stoljeća još uvijek sadrže virus španjolske gripe, a posljednja osoba zaražena tom bolešću preminula je 1917. godine.

Naselje je u popisu 2015. godine imalo 2.144 stanovnika, a arktička klima s ljetnim temperaturama od 3 do 7 stepena u prosjeku vladala je otokom, a temperature su padale zimi na -13. Polarna noć traje od kraja mjeseca oktobra do sredine marta, odnosno 111 dana, a zatim potpuni mrak.

Izvor: ZB

Preporučujemo