Svi mi volimo misterije, i to je stvarno interesantna tema koju voli baš svako od nas. Danas vam donosimo jedno stvarno lijepu i isto toliko zanimljivu priču.

U pećini koja se nalazi u nepristupačnom kraju Guidžou provincije u Republici Kini, do koje ne možete doći normalnim putem, živi jedno čitavo selo tako organizovano i na tom nivou da se u pećinskom mraku odvija život cijele zajednice.

Ono što je stvarno zanimljivo u ovoj cijeloj priči, je to, da je ovo selo smješteno je na gotovo 2.000 metara nadmorske visine, a jedino se jednosatnim planinarenjem može stići do njega, što poprilično otežava njegovim stanovnicima snabdijevanje osnovnim životnim namirnicama, pogotovo u zimskom periodu. U pećini se također nalazila i škola, ali je 2008. godine kineska vlada odlučila zatvoriti, te su tada obrazložili ovaj potez uz saopštenje da Kina nije zemlja pećinskih ljudi.

Kako to sve izgleda, pogledajte na sljedećem linku:

Jer, 186 učenika pohađalo je školu u ovoj jako zanimljivoj pećini, a čak se i teren za košarku nalazio u okviru nje, djeci uglavnom nije bilo dosadno. Skupa sa mještanima koji se nazivaju posljednjim živim pećinskim ljudima, žive i njihove domaće životinje pod krovom od običnog krečnjaka, kao što su kućni ljubimci, kokoške i krave, ali i svinje bez kojih nema normalnog života.

Nakon što je u medijima objavljena priča o ljudima koji žive u pećini, poraslo je interesovanje kod turista za ovo mjesto, a interes je porastao i kod vlade, tako da se počelo spajati ugodno sa korisnim.

Prema posljednjim procjenama, misli se da još uvijek tamo živi oko 100 stanovnika, uglavnom starije životne dobi, koji ne žele napustiti svoju tradiciju.

Preporučujemo