Ra Paulette je američki špiljski kipar sa sjedištem u Novom Meksiku koji kopa u obronke kako bi oblikovao razrađene umjetničke prostore unutar planina. Otkako je počeo raditi u kiparstvu 1990. godine, iskopao je desetak spilja u Novom Meksiku.

Recenzentica Martha Mendoza u Los Angeles Timesu opisala je špilje koje je stvorio kao svetišta, kao posvećena mjesta, “utočište za molitvu i meditaciju”, dok drugi opisuju špilje kao umjetnička djela. Pećine su završene “kapicama, lijevanim oblinama, glatkim izbočinama, intarziranim kamenjem, uskim čahurama i koricama. Njegove pećine privlače posjetitelje širom svijeta.

Paulette je samouk; on nikada nije studirao arhitekturu, kiparstvo ili građevinski inženjering u formalnoj školi. Radi samo s ručnim alatima, kao što su lopate, sjekire i strugači. Prema jednom izvoru, on je tražio da mu se plaća samo 12 dolara po satu za svoj rad za jednu od svojih pećina. Paulette je odrasla u sjeverozapadnoj Indijani uz obale jezera Michigan.

Paulette je stvorio Windows Zemaljskog svetišta u sjevernom Novom Meksiku za odmaralište sjeverno od Santa Fea. Trenutni resort i centar za povlačenje, podrijetlo u Rancho de San Juan, pruža javnosti mogućnost da pregledaju i posjete utočište u špiljama na vođenim, docentskim turama, po dogovoru.

Dan posjetitelja i preko noći gosti mogu pješačiti trećinu milje, uživati ​​u pogledu, i korak unutar pješčenjaka špilja prostora za meditaciju, časopis, uživajte u umjetnosti, iskustvo zvuk kupka s kristalno pjevanje zdjele, ili čak držati vjenčanje foto pucati.

Sadašnji vlasnik je strastven prema očuvanju i održavanju ovog blaga za mnoge generacije koje dolaze. Izvorni vlasnici resorta naručili su umjetnika, Ra Paulette, da otvori unutrašnjost svoje pećine.  Pauletteova skulptura bila je predmet dokumentarnog filma Cavedigger, koji je nominiran za Oscara 2014., u režiji Jeffreya Karoffa.

Paulette je 2014. opisao svoj umjetnički pristup:

Ima mnogo veze s jukstapozicijom suprotnosti: osjećajem podzemlja u kojem se svjetlost struji; intimnost boravka u pećini, ali stupovi su vrlo veliki, ponekad trideset do četrdeset metara visoki.

Preporučujemo
Loading..