Još jedno veliko čudo u Hercegovini, samo što se ovaj put nije nekome nešto ukazalo kao prethodno u Međugorju, veće čudo je uhvaćeno ili zarobljeno.

Radi se o tome da je čovjek Tomislav Limov, koji inače živi u Gabeli i često lovi ribu u Neretvi, na jednoj takvoj izvukao jednu ribu od 55 centimetara sa svog ribolova u Neretvi. U početku je ličila na jegulju, što nije rijetkost u ovim dijelovima i koja se popularno naziva Paklara.

Inače, Paklara se godinama već nalazi na listi najugroženijih riba i životinjskih vrsta na cijelom svijetu, a sam Tomislav, zajedno sa svojom ekipom, bio je zadivljen kada je ugledao ovo biće, jer je u pitanju riječna životinja koja nema čeljusti i ima otvorena usta.

Oni su na njoj našli i neke vrste ticala i bilo im je veliko iznenađenje jer nikada ranije nisu bili u kontaktu s ovom vrstom životinje, niti su čuli da je bilo ko od drugih ribara i ribolovaca imao slična iskustva s pronalaženjem ove ribe, ili šta ona već jeste, i ne znaju da je niko prije njih u Neretvi ulovio ovu ribu

Stručnjaci tvrde da je ova riba zapravo živi fosil i da se njen izgled nije menjao preko 500 miliona godina, te da su sve vrste Pakalare izuzetno rijetke, čak toliko rijetke da se nalaze na međunarodnoj crvenoj listi ugroženih vrsta životinja, tako da je ovaj slučaj potvrdio samo da ove životinje i dalje postoje, a velika stvar mnogih stručnjaka je ta što se mogu naći u Hercegovini, ali još nije poznato koliko je još ovih vrsta prisutno ili je ovo samo rijedak, izolovan slučaj ove vrste.

Preporučujemo