Već smo navikli slušati kako se javljaju ljudi koji tvrde da su vidjeli nešto neobično, nerealno, a na kraju se ispostavi da je to ili optička varka ili da im se samo pričinilo. Ali, ovo što je pronađeno u Međugorju je nešto zbog čega se i Srbi krste na obrnut način.

Naime, jedan izvjesni gospodin po imenu Tomislav Limov iz Gabele je otkrio nešto zaista nevjerovatno. Kada je u Neretvi lovio ribu on je uspio da izvuče jednu ribu koja je duga 55 centimetara iz hladne vode Neretve. Kada je prvo pogledao, to čudo je ličilo na jegulju, što i nije neobično vidjeti u Hercegovini, a ova se vrsta inače zove Paklara.

Ono što je bitno za reći je da je ova vrsta već dugo godina na spisku najugroženijih riba i generalno životinjskih vrsta u čitavom svijetu, a Tomislav je, kao i svi ostali prisutni, bio totalno impresioniran kada je vidio ovo biće koje ima otvorena usta i nema čeljust.

Životinja je imala i neke vrste ticala i svima je bila zanimljiva obzirom da niko nikada ovako nešto nije uživo vidio, niti su čuli daa ovakva životinja uopšte postoji.

Eksperti smatraju da je ovo ustvari živi fosil, te da se njen oblik ustvari nije mijenjao čitavih 500 miliona godina, odnosno da se radi o veoma rijetkoj životinji koja je među najugroženijim i najrijeđim životinjama na svijetu.

Iako je ona izuzetno rijetka vrsta životinje, nije još uvijek potvrđeno da li je ona jedini specimen svoje vrste u Neretvi i generalno na ovim prostorima.

Preporučujemo