Novo

TUGA! Trudnica umrla na vratima bolnice: Doktori rekli Mariji “DOĐI SUTRA” – Umrla u najvećim bolovima. Onda se pojavio komentar jedne starice koji je još više razbijesnio javnost

Dosta često se već događalo da neki pojedinci, pretežno oni koji su lošijeg finansijskog stanja ili su politički neopredjeljeni (tzv. obični narod) izgubili svoj život zbog aljkavosti i neprofesionalnosti zdravstvenih ustanova i njihovih zaposlenika.

Svi se sjećamo sigurno onog nigerijskog studenta kojeg su tri bolnice čak odbile primiti, mada je njemu trebala hitna pomoć, jer tobože nije zaražen koronavirusom. On je na kraju preminuo u najgorim mukama u studentskom domu i niko mu nije mogao pomoći. Naravno, za to niko neće odgovarati.

Danas slična situacija, doduše iz komšijske BiH. Tamo je Marija J. (36) iz Orašja potražila pomoć doktora nakon što je, u ranoj fazi trudnoće, osjetila neke probleme i bolove. Došla je u nadi da će joj moći pomoći, ali doktori i medicinske sestre su joj rekli da dođe sutra, obzirom da nije imala termin, zbog čega nisu mogli da joj urade nalaze ili da je pregledaju.

Ali, to “dođi sutra” Marija nikada nije ni dočekala.  Te iste noći ona je preminula u svom domu trudna u drugom mjesecu. Njen suprug i njeni roditelji sada su bijesni na čitav sistem, traže lično da neko preuzme odgovornost, te će tužiti doktore koji su je odbili primiti i pregledati, mada ona zvanično nije evidentirana u Posavskom kantonu.

I dalje se ne zna od čega je tačno jadna žena preminula, ali se sumnja da je imala infarkt. Njen suprug je rekao da će se ubrzo odraditi obdukcija te da će se nakon toga znati više detalaj. TO im je, inače, trebalo biti prvo dijete, a ovaj nesretni čovjek je bukvalno za jednu noć izgubio ne samo svoju suprugu već i svoje nerođeno dijete, i to sve zbog neodgovornosti i neprofesionalnosti doktora.

Priča se, očekivano, proširila društvenim mrežama, ali ono što definitivno nije bilo za očekivati da je bilo jako puno podijeljenih komentara. Dominirali su logično oni koji su prozivali doktore i medicinu generalno, izražavali saučešće porodici, ali je zato bilo i nekih negativnih, kao na primjer ova starica koja je napisala:

“Vidjela sam je. Baš nekulturna i neodgojena. Ja sam imala zakazan termin na koji sam čekala tako dugo. Uši me bole, i slabije čujem. A ona se gurala preko reda, htjela u moj termin. I ja sam bila nekada ranije trudna. Nije mi žao. Bog ju je kaznio jer je bila tako nevaspitana.”