Nebrojeno puta smo već do sada imali mogućnost vidjeti kako neki pojedinci, najčešće lošijeg finansijskog stanja i politički neopredjeljeni (tzv obični narod) zbog neodgovornosti nekih pojedinaca iz zdravstvenih ustanova izgubio život.

Nedavno smo pričali o studentu iz Nigerije kojeg su čak 3 bolnice odbile primiti, iako je njemu trebala medicinska usluga, jer tobože nema koronavirus. Na kraju je umro u najgoroj agoniji u studentskom domu, a što je još tužnije, ni kola hitne pomoći nikada nisu došla iako je bio poziv i data je bila adresa. I na krjau, ko će odgovarati za ovo, možemo slobodno reći, ubistvo? Niko, zar ne? Danas ćemo vam ponovo donijeti jednu jednako tužnu priču, doduše ovaj put iz susjedne Bosne i Hercegovine.

Nesretna žena o kojoj danas govorimo se zvala Marija J. (36) iz Orašja koja je bila u ranoj fazi trudnoće, nije se osjećala dobro, pa je došla kod doktora na najobičniji pregled kako bi saznala u čemu je riječ. Međutim, doktori i medicinsko osoblje koji su radili tada joj nisu uzeli ni nalaze niti su obavili pregled, kazali su joj jednostavno da je ne mogu primiti i da dođe sutra.

Međutim, to “dođi sutra” Marija nije nikada ni dočekala. Ona je tu noć preminula u svojoj kući u drugom mjesecu trudnoće. Njen muž i njeni roditelji su bijesni na cjelokupni sistem, lično traže i tužiće doktora koji ju je odbio primiti, iako ona ne pripada pod ingerenciju Posavskom kantona

Nije još uvijek tačno poznato od čega je preminula sirotica, ali se sumnja na infarkt. Njen nesretni muž je kazao da će se čim prije odraditi obdukcija kako bi sve znalo. Inače, ta beba je trebala da im bude prvo dijete, a ovaj nesretni čovjek je u jednoj noći, zbog totalne neodgovornosti i neprofesionalnosti jednog doktora izgubio i svoju ženu i svoje nerođeno dijete.

Naravno, priča se vrlo brzo proširila društvenim mrežama, ali neočekivano – bilo je dosta podijeljenih komentara. Naravno, dominirali su oni sa izražavanjem saučešća i prozivanjem doktora i medicine uopšteno, ali je bilo i nekih koji su, neočekivano bili jako grubi. Jedna starica je čak napisala:

“Vidjela sam je. Krajnje nekulturna i nevaspitana. Ja sam imala zakazan termin na koji sam čekala tako dugo. Uši me bole, i slabije čujem. A ona se gurala preko reda, htjela u moj termin. I ja sam bila trudna. Nije mi žao. Bog ju je kaznio jer je bila tako neodgojena.”