-Čekala sam vozilo Hitne pomoći i ka izlazu krenula! Slošilo mi se odjednom i onda sam na stepenište pala. Osetila sam da mi ispada beba. Nekako sam uspela da je uhvatim i prigrlim. Bila je bez glasa, modra i nije davala znake života – ispričala je još uznemirena Marija Miliovojević (25) iz Svrljiga, kroz suze, za Srbijadanas.

Dok je čekala u panici sanitet, Marija je plakala plašeći se da je mr tva beba, a postojala je opasnost da iskrvari i sama. Srećom, na vreme je stigla Hitna pomoć.

-Juče oko sedam sati ujutru smo primili prvi poziv da prevezemo porodilju u Dom zdravlja na lekarske nalaze i kontrolu, kako nam je njen suprug objasnio. Smatralo se kako nije hitno, ali je ubrzo drugi poziv usledio i saopštenje da je na stepeništu pala porodilja. Ugledao sam majku koja sedi kada sam stigao do kuće, nije se pomerala, nisam video bebu u prvom momentu.

Ništa nije govorila, bila je uplakana, samo je nemo glavu podigla i raširila ruke. Tek sam tada ugledao bebu – priča vozač Doma zdravlja u Svrljigu, Labud Miljić.

On je bebu odvezao u Dom zdravlja gde ga je medicinska ekipa sačekala koju je dr Olivera Savić predvodila.

-Tačno, dok je doktorka Savić nije reanimirala, beba nije pustila glas. Najpre je doktorka pupčanu vrpcu presekla i oslobodila dete, a zatim pristupila davanju prve pomoći. Trenuci su odlučivali, zato što smo strepeli da je na izdisaju modra beba. Međutim, zaplakala je beba, pa smo svi odahnuli, i beba je prebačena uz pratnju medicinske ekipe u Klinički centar Niš – objašnjava načelnica Doma zdravlja.

Porodilja je na ginekologiju smeštena, a beba na dečiju hiruršku i internu kliniku KC Niš.

-Zahvalna sam lekarima jer su vratili mog Dušana u život, ali spremno su nas ovde u Nišu dočekali. I na dečiju kliniku sam prešla. Porodila sam se pre vremena pa je Dušan u inkubatoru – kaže srećna majka.

Preporučujemo