Učiteljica u osnovnoj školi iz Michignana otkrila je tokom ultrazvuka da ima dvije rodnice i dvije maternice.

Bethany McMillin iz Michigna zaprepastila je liječnike kada su shvatili da ima rijetko stanje maternice didelphys – što znači da ima dvije maternice, grlić maternice i vaginu.

Bethany (27), je imala pobačaj tkom svoje prve trudnoće u 2018. godini i rekla je da je bila ‘devastirana’ kada je otkrila da stanje može značiti da nikada neće postati majka. Fetus se prestao razvijati u šest oj sedmici. Rečeno joj je da će, ako zatrudni, rizik od drugog pobačaja ili prijevremenog porođaja biti velik zbog stanja.

Bethany iz Allen Parka rekla je da je liječnik koji je otkrio njezino stanje tokom pregleda “zbunjen”.

“Nikada prije nije vidio pacijenta s anatomijom poput moje, pa zapravo nije mogao reći ništa o tome”, rekla je.

‘Nešto više od mjesec dana kasnije, otišla sam na pregled i tamošnji ginekolog primijetio je da imam i pun vaginalni septum koji mi dijeli vaginu na dva dijela; u biti, imam i dvije vagine. Bila sam jako zbunjena. Nikad ranije nisam čula za tako nešto, nisam znala da je to čak moguće. Nisam razumjela kako sam se mogla roditi ovako i nikad nisam znala. “

Usprkos tome, učiteljica je otkrila da je zatrudnila otprilike godinu dana kasnije. Rodila je, Maeve, u septembru 2019. godine.

“Zabrinula sam se jer nisam znala je li bilo koji liječnik u mom području dovoljno informiran o didelphysu maternice da mi pruži odgovarajuću prenatalnu njegu za moju specifičnu situaciju. Nisam se prepustila nadi sve nakon mog devetosedmičnog ultrazvučnog pregleda, kad sam vidjela zdrav otkucaj bebe. Bilo je dalje nego što smo dobili prošli put, a statistika kaže da je zdrav otkucaj srca nakon samo šest sedmica jak pokazatelj da nećete moći izgubiti dijete.”

Bethany sada želi podići svijest o svom stanju nakon što joj je trebalo nekoliko mjeseci da prikupi informacije o tome kako se nositi s tim. Otkrila je načine kako olakšati život sa svojim stanjem – poput nošenja dva tampona za svaku vaginu tokom menstruacije.

“Upoznajte vlastito tijelo. Ovo je stanje rijetko i može se uvelike razlikovati od žene do žene. Mnogo je toga nepoznatog, pa čak i ono što se o njemu zna možda se ne odnosi na svaku ženu koja ga ima. “

Preporučujemo