Savjeti

Trikovi za brzo čišćenje pegle: Trebaće vam 5 minuta da joj vratite stari sjaj

Kada redovno upotrebljavate peglu, može se desiti da vam se na metalnoj površiti kojom peglate zalijepe neki ostaci vaše odjeće, prašina ili kamenac. To onda otežava peglanje i to onda može ostaviti mrlje na vašoj odjeći.

Zato vam mi danas donosimo par savjeta kako da ja brzo, efikasno i potpuno bezbolno očistite svoju peglu.

Ocat i sol

U jednu malu posudu stavite alkoholni ocat i so u istom omjeru i zagrijte to tek onoliko koliko treba da se sol otopi. Potom uklonite sa šporeta i sačekajte da se smjesa malo ohladi. Kada se ohladila, namočite u nju jednu pamučnu krpu i onda sa njom lagano pređite preko površine za peglanje. Kad sva prljavština nestane, onda opet možete bezbrižno da peglate. Nemojte nikada da koristite čeličnu ili plastičnu žicu za posuđe, ma koliko god prljava vaša pegla bila, jer ćete tako samo reducirati njenu efikasnost.

Morska sol

Stavite jedan stari pamučni peškir ili neki papirni ubrus na svoju dasku za peglanje. Potom uzmite jednu kašiku morske soli (krupne po mogućnosti) i pospite je preko tog što ste stavili. Zatim uključite svoju peglu i okrenite je na najvišu temperaturu. Ukoliko je pegla na paru onda je isključite. Kada se dovoljno zagrije, par puta pređite preko te soli i vjerujte nam – bit ćete oduševljani dobivenim rezultatima.

Soda bikarbona

Napravite sami jednu gustu pastu od vode i soda bikarbone. Tu pastu potom nanesite na površinu za peglanjem i to nekom pamučnom krpom i onda lagano trljajte dok ne uklonite svu prljavštinu sa pegle. Ostatak te paste očistite nekom običnom krpom. Uključite zatim peglu i pritisnite dugme kojim ispuštate paru da bi ste očistili sve eventualne ostatke paste koji su ostali zarobljeni u otvorima.