Zdravlje

Travari se kunu u ovaj čudotvorni napitak: Liječi depresiju, tjera stres, umiruje napete nerve!

Sveta zvjezdana trava ili djevičanska trava, ili narodski zvano kantarion kako se ova biljka također naziva, u narodnoj medicini visoko je cijenjena.

Najučinkovitija je u liječenju problema s jetrom i žuči, ali biljka također ima jako djelovanje protiv depresije, što je istraženo do detalja.

Klinički je dokazano da ova biljka može u velikoj mjeri poboljšati raspoloženje i reducirati depresivna stanja. Također smanjuje osjećaj iscrpljenosti, umora i letargije. Pomaže i kod fobija i poremećaja spavanja. Također se uspješno koristi kod osoba koje imaju poteškoće sa spavanjem i koncentracijom, a preporučuje se i ženama koje su u menopauzi.

U ovakvim se situacijama najčešće upotrebljavaju čaj ili tinktura. Antidepresivni učinak je blag, a promjene se primjećuju nakon dvije sedmice.

Pripremite tinkturu protiv depresije od 20 g svježe osušenih cvjetova. Ulijte u 100 ml 70% alkohola. Ostavite da odstoji najmanje dvije sedmice i procijedite. Uzimajte 20 do 30 kapi u pola čaše vode dva do tri puta dnevno. Liječenje bi trebalo trajati od četiri do šest sedmica, ali prije upotrebe posavjetujte se s liječnikom, posebno ukoliko imate ozbiljne anksiozne probleme.

Za čaj protiv depresije, ostavite jednu do dvije kašike suhe biljke u vrućoj vodi deset minuta. Popijte jednu šolju ovog čaja ujutro i navečer. Za bolje rezultate čaj treba piti četiri do šest sedmica zaredom.

Napomena: Ovaj se čaj ne preporučuje trudnicama.