Sremuš se ubraja među najmoćnije samonikle biljke koje regenerišu tijelo od glave do pete.

Narodski poznata kao medvjeđi luk, ova biljka u sebi ima ogroman broj etarskih ulja, minerala, soli, šećera, vitamina C, bjelančevina, karotina, masti i alicina. Ako protrljate samo jedan dio ove biljke među svojim prstima onda ćete da osjetite poznat miris bijelog luka. Međutim, ukoliko zagrizete listić sremuša onda će se alin, pod uticajem oksigena, pretvoriti u alicin koji njeguje vaš kardiovaskularni sistem i koje onda podmlađuje vaše krvne sudove i čini ih elastičnijim, te istovremeno sprečava lijepljenje krvi za krvne sudove.

Uz to, sremuš također čisti vaše tijelo od toksina, te ima antivirusno i antibakterijsko dejstvo. Travari vjeruju da je samo jedan gram sremuša dnevno dovoljan da podstakne cirkulaciju. Svi hematomi i rane koje zarastaju previše sporo će brzo biti izliječene ukoliko ih premažete sokom os remuša, a kupke u njegovom lišću mogu smiriti nadraženu kožu, dermatitis i ekceme.

Esencijalne kapi

Isjeckajte što sitnije listove sremuša i onda ih stavite u jednu flašu do vrha. Masu potom zasuti domaćom rakijom (38 – 40%). Držite tu flašu 14 dana na suncu ili na nekom toplom mjestu i procijedite potom. Pijte dnevno 15 kapi sa malo vode i to će vam regulisati krvni pritisak i očistiti krvotok.

Sirup za jak imunitet

Uzmite i sameljite 200 grama sremuša skupa sa lukovicom ili ga sitno nasjeckajte pa prelijte sa 1,5 litara hladne vode. Obzirom da će to stajati preko noći otkriveno,  odvojite tečnost i dobro propasirajte sremuš. U sve to na kraju dodajte 1 kg šećera ili meda i kuhajte lagano 15 minuta. Jedna kašika tri puta dnevno.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE