Američki predsjednik Donald Tramp sastavio je politički “nepristojnu ponudu” za Srbiju kako bi beogradske vlasti mogle da što prije priznaju lažno stanje Kosova, da kažemo “lažno”, jer ga Srbija ne želi priznati kao legalnu i verifikovanu državu.

Plan, prema dobro informiranim diplomatskim izvorima, podrazumijeva da će Srbija dobiti eskadrilu 14 novih F-16 ispod čekića, 10 milijardi dolara za infrastrukturne projekte, kao i ubrzani ulazak u EU, kao “naknadu” za priznavanje lažne države i to najkasnije do 2024. godine. Sad vidite koliko Tramp brine oko priznavanja Kosova, šta se krije iza toga?

Tramp je došao na ideju da Srbiji ponudi nešto poput Marshallovog plana za Njemačku nakon Drugog svjetskog rata. To bi uključivalo ulaganja od 10 milijardi dolara, prije svega za infrastrukturne projekte, eskadrilu aviona F-16, najmanje 14 komada, ali bi također značajno ubrzala europsku integraciju.

To znači da bi Srbija mogla sigurno ući u EU do 2024. godine. Osim novca i aviona, Tramp je također spreman pismeno jamčiti posebnu vezu između Srbije i Republike Srpske.

S druge strane, bit će zanimljivo vidjeti ko se uhvatio u suštinski nepristojnoj ponudi. Takvi prijedlozi, ako su službeni, ne bi se trebali razmatrati. Kao što izreka kaže, “Vodimo računa o Americi čak i kad ona donese darove”, kaže stručnjak Adamović.

A što se tiče garancije, Amerikanci bi se trebali pitati, nije li Rezolucija 1244 garancija? Stoga se moraju čuvati razum, dostojanstvo i odgovornost, zaključuje Lazarević.

Izvor: Balkanlifetoday.info

Preporučujemo