Sigurno ste čuli za ovaj običaj u glasovitom romanu “Nečista krv” Borislava Stankovića, koji datira još iz vremena slovenskih zajednica, a poznat je kao snočahestvo ili snohaćenje.

Snohaćenje je naslijeđeno od Južnih Slavena, a postojao je od 1878. godine, sve dok se Osmansko carstvo nije povuklo s Balkana 1912. Međutim, ono je potpuno iskorijenjeno tek krajem Drugog svjetskog rata. Sa koljena do koljena!

Ovaj neobični uobičajeni običaj bio je rasprostranjen na području Pomoravlja, kao i na vranjskom kraju, gdje se prenosio s generacije na generaciju. U Pomoravlju je snohaćenje zasnovano na braku maloljetnog dječaka, još uvijek nesposobnog za seksualne odnose s odraslom djevojkom. U ovom slučaju je djetetov otac obavljao “bračne dužnosti” sa snahom do zrelosti sina.

Nažalost, iz takvih odnosa često se događalo da snaha rodi dijete. Niko nije smatrao snohaćenje grijehom, čak ni mladići čije su žene spavale s očevima, jer su i oni ponovili taj običaj kad su bili odrasli.

Ovaj bizarni običaj pronašao je svoje mjesto i u romanu Bore Stankovića “Nečista krv”, koji govori o djedu Velji, koji je spavao sa svim svojim snahama, a ostale su trudne s njim.

“Čini se da svi iz jednog sela potječu od jednog oca, majke, jedne kuće, a ne iz cijele regije” – tako je opisao Bora Stanković u svom romanu super poznato snohaćenje.

Izvor: Novadanas

Preporučujemo
Loading..