Vjerovatnoo ste do sada čuli za ovaj neobični običaj u poznatom romanu “Nečista krv” Borislava Stankovića, koji datira još iz starog vremena slovenskih zajednica, a poznat je u narodu kao snočahestvo ili kao snohaćenje.

Ovaj običaj je ostao od Južnih Slavena, a postojao je na ovim prostorima još od 1878. godine, sve dok se Osmansko carstvo nije konačno povuklo s prostora Balkana 1912. Međutim, ono je bilo tek potpuno iskorijenjeno krajem Drugog svjetskog rata 1945. Do tada se uvijek prenosilo sa koljena na koljeno!

Ovaj zaista neobični, i krajnje pogani, običaj bio je najviše rasprostranjen na području Pomoravlja, kao i u predjelu Vranja, gdje se prenosio obavezno s generacije na generaciju. U Pomoravlju je, recimo, snohaćenje bilo zasnovano na braku maloljetnog dječaka, još uvijek nesposobnog za konzumiranje braka s odraslom djevojkom. U takvom slučaju je otac dječaka obavljao “bračne dužnosti” sa snahom dok sin ne sazrije.

Nažalost, epilog takvih odnosa je najčšće bio da snaha rodi dijete sa svojim svekrom. Niko to tada nije smatrao grijehom, pa čak ni mladići čije su žene spavale s njihovim očevima, jer su onda godinama kasnije i oni to ponovili.

Ovaj krajnje bizarni običaj pronašao je eto svoje mjesto i u romanu Bore Stankovića “Nečista krv”, koji inače govori o djedu Velji, koji je dugo godina redovno spavao sa svim svojim snahama, a mnoge su ostale trudne s njim.

“Čini se da svi iz jednog sela potječu od jednog oca, majke, jedne kuće, a ne iz cijele regije”. Ovim riječima Bora Stanković je opisao snohaćenje u svom romanu. Iako se smatra da je iskorinjeno, u nekim predjelima u Srbiji i Crnoj Gori je ovaj običaj idalje pristuan i praktikuje se već desetljećima.

Preporučujemo
Objavljuje BestBuy ShopSrijeda, 20. svibnja 2020.