Novo

TITO JOJ PRIREDIO SPEKTAKULARAN DOČEK: Ovako je izgledala jedina poseta Srbiji kraljice Elizabete II!

Kako ste i sami mogli da zaključite, danas se bavimo sa temom koja je od jučer najaktuelnija u svim medijima širom svijeta, a riječ je o smrti kraljice Elizabete II, koja je preminula jučer u 96.godini života. Kraljica je bila na tronu 70 godina, i Velika Britanija je u velikoj žalosti, a cijeli svijet šokiran sa ovom viješću. Mi ćemo danas da pišemo o kraljičinoj posjeti za vrijeme bivše Jugoslavije, i to je inače bila njena prva posjeta nekoj komunističkoj državi na istoku Evrope, i zbog toga ona se našla na meti kritika u pojedinim zapadnim medijima.

Ona je zajedno sa svojim suprugom Filipom bila u posjeti kod nekadašnjeg predsjednika Jugoslavije, Josipa Broza Tita a posjeta se desila 1972.godine, i tada je Tito za njih priredio spektakularan doček. Naime, u sklopu manifestacije koja je bila organiziovana povodom dolaska kraljevskom para u Beograd, kao i obilazak Avale i spomenika Neznanom junaku, a tome inače svjedoče i snicmi koji su napravljeni za vrijeme šetnje delegacije Ujedninjenog kraljevstva parkom, gdje se inače nalazi spomen obilježje.

Inače je kraljevski par smatrao da je Tito bio itekako značajna ličnost, koja je bila vrijedna poštovanja, pa je tako navodno svojevremeno kraljica o Titu rekla sljedeće: “Ako je ovaj čovek metalostrugar, onda ja nisam kraljica Velike Britanije”, rekla je navodno ona. Kako smo već naveli na samom početku to je bila njena prva posjeta jednoj komunističkoj zemlji na istoku Evrope, zbog čega je u pojedinim zapadnim medijima naišla na kritike. Oni su nekoliko dana proveli u Beogradu, a u sklopu posjete oni su posjetili i Zagreb i Dubrovnik, i tom prilikom Filip je bio odlikovan Ordenom jugoslovenske velike zvijezde, najvišim odlikovanjem tadašnje SFRJ koju je ustanovio Tito.