Josip Broz Tito, bivši predsjednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, bio je osoba o kojoj su tijekom njegova života kružile brojne glasine i legende. Unatoč svojoj javnoj slici vođe, njegov osobni život i romantične afere često su bili predmet spekulacija.Tijekom svoje dugogodišnje vladavine, Tito je ugostio mnoge poznate osobe iz svijeta zabave, uključujući Elizabeth Taylor, Sophie Loren i Richarda Bartona. Te posjete su izazvale znatiželju i intrigirale javnost, ali i ostavile dobar dojam na Tita i njegovu suprugu Jovanku.

Knjiga “Moja sestra Jovanka Broz” autora Žarka Jokanovića donosi zanimljive uvide u život Josipa Broza Tita i njegove supruge Jovanke. Prema riječima sestre Jovanke, Nade Budisavljević, sve te posjete su protekle u prijateljskom ozračju, iako su brojni gosti bili poznati po svojoj slavi. Richard Barton, koji je tumačio ulogu Tita u filmu “Sutjeska,” čak je napisao pismo Titu izražavajući svoju nelagodu zbog usporedbi s pravim Titom.U svojoj knjizi, Nada je opisala kako su Sophia Loren i njeno dijete boravili kod Tita na Brionima, gdje su se svi zajedno kupali i uživali. Također, Sophia Loren je bila vješta kuharica, a njezini specijaliteti su ostavili snažan utisak na Titu i Jovanki.

 

Josip Broz Tito također se iskazao kao spretni kuhar, pripremajući štrudle i savijače s jabukama. Unatoč svojoj poziciji, nije oklijevao mijesiti tijesto i peći peciva sam. S druge strane, Jovanka nije bila sklonija kuhinji, ali je uživala u ukusima koje je Titova kuhinja pružala.Unatoč svim spekulacijama o njihovom braku, ovi detalji o zajedničkim trenucima za stolom i kuhanju otkrivaju ljudsku stranu Josipa Broza Tita i Jovanke, koji su, unatoč svojim funkcijama, uživali u jednostavnim užicima života.